περί αλλοτρίωσης : δοσολογία, μέτρα και αντενδείξεις

28 Δεκεμβρίου, 2009

To ΜΛ – ΚΚΕ αντιγράφει τις ανιστόρητες αναφορές του Λούντο Μάρτενς για τον Στάλιν

Filed under: Στάλιν — katilinas @ 11:51 μμ

Στη φετινή επέτειο από τα 130 χρόνια της γέννησης του Στάλιν πέρα από το ΚΚΕ που έσπευσε να κάνει αφιέρωμα στο Ριζοσπάστη για τον ηγέτη της ΕΣΣΔ, το αυτό έπραξε και το ΜΛ – ΚΚΕ.

Τίποτα το παράλογο μέχρι στιγμής, το ασυνήθιστο βέβαια ήταν πως το άρθρο του ΜΛ-ΚΚΕ βασίζεται σε ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί από τις κομματικές εκδόσεις του ΚΚΕ. Ο λόγος για το «περίφημο» βιβλίο του Λούντο Μάρτενς «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν».

Τα μεγάλα πνεύματα λοιπόν συναντιούνται , ο φιλομαοϊκός βέλγος πολιτικός , οι εκδότες του ΚΚΕ και ο αρθρογράφος του ΜΛ – ΚΚΕ ! Είναι μια ιδιότυπη σύγκλιση αλλά ενδεικτική της εκατέρωθεν σταλινικής ασχετοσύνης.

Το ότι χρησιμοποιήθηκε το εν λόγω βιβλίο ως πηγή γίνεται φανερό από τη γνωστή κοτσάνα που θα τη βρει κανείς μόνο στο πόνημα του βέλγου. Συν τοις άλλοις σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως το άρθρο έχει και αυτούσιες προτάσεις από τις σελίδες 33-40 του βιβλίου του Μάρτενς.

Και καθώς οι σταλινικοί του ΜΛ – ΚΚΕ όπως όλοι οι σταλινικοί κάθε άλλο παρά φημίζονται για την ιστορική τους γνώση ή την αντικειμενική παράθεση γεγονότων και καταστάσεων αντιγράφουν άκριτα την κοτσάνα στο άρθρο τους.

Η κοτσάνα που αντιγράφει ο ανίδεος αρθρογράφος από τον εξίσου αναξιόπιστο Μάρτενς είναι η εξής :

«Ταυτόχρονα (σημ. δική μου το 1901) εκλέγεται στην πρώτη Κ.Ε. του Ρώσικου Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού κόμματος και στέλνεται στο Βατούμ.»

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιστορικής γνώσης αλλά και απλής κοινής λογικής. Ο αρθρογράφος που αντιγράφει τον Λούντο Μάρτενς φαίνεται πως δεν μπήκε σε κάποιο προβληματισμό πως γίνεται ο τόσο νεαρός Στάλιν να γίνεται μέλος της Κ.Ε. του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 1901 χωρίς καν να έχει γνωριστεί με τον Λένιν και με τόση ελάχιστη πείρα στο κόμμα. Μάλιστα καταφέρνει και είναι στην Κ.Ε. χωρίς να έχει συμμετάσχει καν σε συνδιάσκεψη ή συνέδριο μέχρι τότε όπως σωστά αναφέρει ο αρθρογράφος. Δεν μπαίνει μάλιστα ξανά σε σκέψεις γιατί λίγο πιο κάτω θα γράψει πως το 1912:

«Ο Στάλιν μαθαίνει ότι στην Συνδιάσκεψη της Πράγας οι μπολσεβίκοι έχουν ιδρύσει ανεξάρτητο κόμμα και ότι εκλέχτηκε αν και απών.»

Που εκλέχτηκε το 1912 ; στην ΚΕ ; και πως γίνεται να εκλέχθηκε το 1912 όταν ήταν ήδη από το 1901 ; Πως εξηγείται αυτή η διπλή αναφορά ;

Στο πόνημα του Μάρτενς η αναφόρα υπάρχει ως εξής «Το Νοέμβριο του 1901, ο Στάλιν εκλέγεται στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος”» (σ.35) Και πιο κάτω μας πληροφορεί ότι γίνεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου το 1912.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας : ο Στάλιν δεν ήταν μέλος καμίας Κεντρικής Επιτροπής του 1901 αφού ούτε καν η επίσημη σοβιετική αγιογραφική βιογραφία δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο (βλ. αγγλικό αντίτυπο σ.14-15) ούτε και η εισαγωγή στον 1ο τόμο των Απάντων του. Το 1901 εκλέχθηκε μέλος σε μια από τις τότε δεκάδες τοπικές επιτροπές της Ρωσίας , συγκεκριμένα στην Τιφλίδα όχι στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν ορίστηκε ούτε καν να είναι αντιπρόσωπος σε κάποιο πανρωσικό συνέδριο , συνδιάσκεψη παρά στα τέλη του 1905 ! Ούτε ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου (Πολιτμπύρο) της Κεντρικής Επιτροπής το 1912 αφού τέτοιο όργανο δεν δημιουργήθηκε τότε. Το 1912 έγινε μέσω κοοπτάτσιας, όχι εκλογής, στο Ρωσικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του οριστικά πλέον ανεξάρτητου Μπολσεβίκικου κόμματος.

Αν πρόκειται για λάθος τότε καταδεικνύει μια προχειρότητα τόσο της μεταφράστριας όσο και του υπεύθυνου της εισαγωγής (Θ.Παπαρήγα) των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή που με δέος μας πληροφορεί “Πως μπορούσαν αυτά τα στοιχεία, τα τόσο σοβαρά και τα τόσο προφανή να μένουν κρυφά ως τώρα ;” (σ.9). Αν όχι τότε ομολογουμένως ο Μάρτενς ξεπέρασε ακόμα και τη γελοιότητα των σταλινικών αυλοκολάκων , εντεταλμένων για τη πλαστογράφηση.

Αξιοσημείωτο είναι πως και η κύρια πηγή για το κεφάλαιο του Μάρτενς για τα προεπαναστατικά χρόνια του Στάλιν , η βιογραφία του Ιαν Γκρέι (Stalin man of history, εκδ.Weidenfeld and nicolson) (βλ. Μάρτενς, σ.33 και 403-405) αναφέρει όπως και όλες οι άλλες πηγές (καμία βιογραφία που να γνωρίζω δεν αναφέρει κάτι τέτοιο) ότι ο Στάλιν εκλέχθηκε σε τοπική επιτροπή της Τιφλίδας , σε μια μάλιστα 25μελή επιτροπή τέλη του 1901. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται πως εκλέχθηκε σε κάποια ΚΕ . Το οποίο είναι απολύτως λογικό καθώς την ύπαρξη του Στάλιν το 1901 είναι αμφίβολο αν τη γνώριζαν τα τότε σημαίνοντα στελέχη του κόμματος Λένιν , Πλεχάνωφ , Μαρτόφ, Αξελροντ (Γκρέι, σ.34).

Παρά την εμφανώς ασχετοσύνη του ο αρθρογράφος του ΜΛ – ΚΚΕ δεν παραλείπει να κάνει και μαθήματα για τη διαστρέβλωση της ιστορίας και για την επίθεση που δέχεται το πρόσωπο του Στάλιν από οπορτουνιστές και αντικομουνιστές. Θα ήταν προτιμότερο την επόμενη φορά προτού κάνουν μαθήματα για διαστρεβλωτές να διασταυρώνουν τις πηγές τους.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: